Att kombinera typsnitt

Ur Cap&Design nr 3 2010, s.9

Bilden intill är klippt ur Cap&Design nummer 3 2010, och citerar ett inlägg som jag skrev på Cap&Designs forum.

Vilka typsnitt som passar ihop med varandra är en hel vetenskap, med visst inslag av godtycke. I regel är det ett serifftypsnitt (en antikva) och en sanseriff (linjär) man vill kombinera, och vanligtvis eftersträvar man en harmoni med avseende på x-höjd, svärta, kontrast och upplevd ’vinkel på pennan’.

Det säkraste tipset är att kombinera typsnitt som ingår i ’superfamiljer’, där både antikvor och sanseriffer är medlemmar. Century-familjen är ett tidigt exempel, men på senare år har utbudet exploderat. Ett annat bra tips är att typsnitt som skapats av samma formgivare ofta har likartat tilltal. Ett välkänt (och kanske uttjatat) exempel är paret Minion och Myriad, som bägge formgivits av Robert Slimbach.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *