Berlingdag med geometrisk inramning

När jag för andra gången på kort tid begav mig till Kungliga Biblioteket var det för att bevista Berlingdagen, en eftermiddag tillägnad grafisk formgivning och utdelningen av Berlingpriset. Formgivaren Karl-Erik Forsberg instiftade priset, döpt efter hans typsnitt Berling Antikva, för att delas ut till en »framstående svensk formgivare för föredömling formgivning, teknisk skicklighet och utmärkt bokstavsbehandling».

Marcus Gärde

Marcus Gärde föreläser om »Geometriska principer för bokformat och gridsystem».

Innan själva prisutdelningen höll Marcus Gärde ett energiskt föredrag om »Geometriska principer för bokformat och gridsystem». Han demonstrerade hur gyllene snittet och Fibonaccis talserie haft en konkret betydelse för arkitektur och formgivning ända sedan egyptens pyramider, via de gamla grekerna och medeltidens handskrifter ända in i våra dagar, för att till slut komma lite i skymundan när desktop publishing gjorde sitt intåg. I förbifarten nämnde han också den utmärkta plugin till InDesign som åtgärdar denna brist: svensken Abraham Georges’ Grid Calculator.

Så var det dags för prisutdelningen. Årets välförtjänta mottagare av Berlingpriset var Carolina Laudon, grafisk formgivare, typsnittstecknare, lärare och bloggare. Efter utdelningen förde hon ett samtal med sin före detta handledare Örjan Nordling, bland annat om hennes influenser och vad hon tyckte om det svenska designklimatet. Åsikter som framkom i samtalet var att det fördes för lite debatt om formgivning i Sverige, och att det borde kunna finnas mycket mer folkbildning i ämnet typografi. Laudon tryckter också på att Sverige borde ligga i framkant när det gäller typografi, inte minst när det gäller utvecklingen inom e-böcker, och beklagade bristen på djupa typografiska utbildningar.

Carolina Laudon mottar Berlingpriset

Carolina Laudon mottar Berlingpriset

Mer om Berlingpriset går att läsa här.

Please specify a Flickr ID for this gallery

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *