Heraldik på KB

 

Man vet ej nog förvåna sig över hur litet folk vet om heraldik i våra dagar. Den stora allmänheten skola vi icke tala om, men även personer, som man tycker av en eller annan anledning borde vara moraliskt skyldiga att känna till de enklaste heraldiska begreppen, visa i regel en häpnadsväckande okunnighet på området.
Arvid Berghman, Heraldiskt vademecum

Varje grafisk formgivare med självaktning borde behärska åtminstone grundläggande heraldik. Jag själv är mycket intresserad av ämnet, och det var därför med stor nyfikenhet som jag begav mig till en temadag på Kungliga Biblioteket om Arvid Berghman, en portalfigur inom svensk heraldik.

Dagen bjöd på flera intressanta föredrag om Berghman, som för mig varit i princip okänd tidigare. Henric Åsklund inledde med en genomgång av Berghmans gärning och hans stora bokproduktion, vilket är en del av förklaringen till hans betydelse för heraldikväsendet.

Intressant var också Jens Christian Berlins föredrag om ”Arvid Berghman i teori och praktik”. Berlin belyste bland annat den skakiga grund som många heraldiska ”regler” vilar på. Ett talande exempel var bruket av rutformiga vapensköldar för kvinnor, ett bruk som alls inte verkar ha varit så utbrett i äldre tid, men som Berghman i sina böcker upphöjt till regel (och som idag i hög grad efterlevs).

Enligt Arvid Berghmans testamente skulle hans arkiv öppnas femtio år efter hans död. Denna tid har nu kommit och det är hädanefter fritt att botanisera i KB:s stora Berghman-samling.

Arvid Berghmans heraldiska samling – 50 år på KB – Kungliga biblioteket.

Please specify a Flickr ID for this gallery

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *