En sockenskräddare och en sämskmakare

Den senaste tiden har jag koncentrerat min släktforskning på dels släkten Forslund, min morfars farföräldrar, dels släkten Starkengren som är förfäder till min farfars farfars farfar Gustaf Adolf Björkman genom hans mor Britta Rålin.

Den förste i familjen som tog sig namnet Forslund var Mathias Forslund ‎(f 1829)‎, min morfars farfars far; hans ursprungliga efternamn var Lustig efter sin far Mats Olsson Lustig ‎(f 1806)‎. Hans far Olof ‎(f 1794)‎ verkar ha fått namnet Lustig någon gång mellan 1812 och 1818. Namnet är av allt att döma ett klassiskt soldatnamn, och det verkar därför troligt att han fick det i det militära.

När Olof Lustig föddes hade han samma efternamn som sin far, sockenskräddaren Anders Lindgren ‎(1760–1815)‎. ‎(En sockenskräddare är en skräddare som inte hör till städernas skråväsen.)‎ Anders och hans fru Anna Olofsdotter ‎(f 1772)‎ levde under två decennier i Valö i Uppland, där de fick åtminstone sju barn. Efter Anders bortgång bodde Anna kvar på samma adress i åtminstone ett årtionde. Vad som hände henne därefter får framtida släktforskning utvisa.

De äldsta släktingarna med namnet Starkengren som jag än så länge kunnat hitta är min farfars farfars farfars mormors föräldrar Abraham ‎(f 1729)‎ och hans maka Birgitta ‎(f 1724), hemmahörande i Grännatrakten. Birgitta kallas omväxlande ”Birgitta E.” och ”Birgitta Lisa”, varför jag misstänker att hon egentligen hette Birgitta Elisabeth. Flera källor avslöjar Abrahams yrke, men jag behövde hjälp från Anbytarforum för att tolka ordet. Det visar sig att Abraham var sämskmakare ‎(alltså någon som arbetar med sämskskinn)‎, en sysselsättning som jag tidigare inte visste existerade.

Av en ren händelse har den senaste tidens släktforskning alltså uppdagat två förfäder som tydligen tillverkat kläder: sockenskräddaren Anders Lindgren ‎(morfars farfars farfars farfar)‎ och sämskmakaren Abraham Starkengren ‎(farfars farfars farfars mormors far)‎.

bjorkman.me – Måns Björkmans släkt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *